
Determination 02.07.01 
 
IN THE MATTER of an Adjudication  
pursuant to the Construction Contracts  
(Security of Payments) Act (NT) (“The Act”) 
 
 
BETWEEN: 
 
       Applicant 
 
and 
 
         Respondent 
 
 
 

RULING ON PRELIMINARY ISSUE 
 

The Background to This Adjudication  

1. This adjudication was first commenced by application served on the 

respondent on 24 August, and on the prescribed appointor, the Institute of 

Arbitrators and Mediators Australia (“IAMA”), on 27 August, 2007.  IAMA 

appointed a registered adjudicator, Mr Charles Wright, to adjudicate on the 

dispute for the parties and served him with the application on 31 August 

2007. 

2. On 11 September 2007 the applicant’s solicitors wrote to Mr Wright calling 

upon him to disqualify himself pursuant to section 31 of the Act and 

threatening to apply to the Registrar under section 31(3) if he did not do so.  

On the same day, Mr Wright advised all interested parties that under section 

31(1) of the Act he disqualified himself from continuing as adjudicator.  On 

18 September 2007, the applicant’s solicitors wrote to Mr Wright asking him 

to comply with section 31(6)(c) and notify the parties under section 31(6)(a) 

that his appointment as adjudicator had ceased.  I have no evidence that Mr 

Wright complied with that request but, on 20 September 2007, the applicant 

again served its application for adjudication on the respondent and IAMA, 

seeking from the latter appointment of a replacement adjudicator.  By letter 

dated 26 September 2007, IAMA appointed me as replacement adjudicator. 

3. Following telephone contact, on 2 October 2007 I held a telephone 

conference with the parties, in which Mr John Pilley of Pilley McKellar Pty Ltd, 
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participated as solicitor for the applicant and Mr Wade Roper of Clayton Utz, 

Darwin, participated as solicitor for the respondent.  The parties having 

advised me, inter alia, of the sequence of events set out above and that the 

respondent wished to raise a preliminary issue, alleging that the present 

application is out of time pursuant to section 28(1) of the Act, the following 

timetable was agreed: 

3.1 Mr Roper will email me the respondent’s submissions on all issues, 
together with the documents in support of his submissions on 
jurisdiction, by Thursday, 4 October.  He will forward the remaining 
documents, in support of the response on the merits, by Monday, 8 
October. 

3.2 Mr Pilley will deliver the applicant’s submissions in reply on the 
jurisdictional issues by Wednesday, 10 October. 

3.3 I will deliver my decision on the jurisdictional issue by Monday, 
15 October. 

3.4 If I decide the jurisdictional issue in favour of the applicant, both 
parties consent to my having 10 days from 15 October in which to 
deliver my determination on the merits of the application.  I will 
approach the Registrar for his consent, pursuant to section 34(3)(a) of 
the Act, in anticipation of that eventuality.  The parties will confirm their 
agreement to this course in writing. 

The parties have complied with paragraphs 1 and 2.  Some confusion as to 

the ambit of the preliminary issue has been clarified by email 

correspondence.  The Registrar has given his consent to an extension of time 

for my determination, pursuant to section 34(3)(a) of the Act.  The parties 

now seek my ruling on the preliminary issue. 

4. The parties agree that, for the purposes of section 28(1) of the Act, the 

dispute arose on 18 July 2007.  Section 28(1) allowed the applicant 28 days 

from that date within which to take the steps therein set out, essentially to 

prepare and serve the application.  The 28 days expired on 15 August 2007 

but the parties agreed to extend the time to 29 August 2007, which was 42 

days from the date on which the dispute arose.  The solicitor for the 

respondent has now, understandably half heartedly, raised the question of 

whether the parties were permitted by the Act to reach that agreement.  If 

they were not, then even the original application would have been out of time.  

For reasons that will become apparent, I do not pursue that suggestion 

further; it did not, in my view, reach the level of a submission.  As the 
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respondent concedes, “the parties rightly or wrongly proceeded on the basis 

that such an extension of time was valid”. 

5. In correspondence between the parties after 11 September 2007, issues 

arose between the parties as to how the material provisions of section 31 

should be interpreted.  It is to those issues that the respondent directs its 

submissions; the applicant, on the other hand, has now approached the 

interpretation of the section from an entirely different direction.  The 

respondent submits that the second application, served on the respondent 

and IAMA on 20 September 2007, was out of time.  The submission assumes 

that Mr Wright disqualified himself pursuant to section 31, a proposition the 

applicant now disputes.  I propose to first consider the operation of section 

31, on the assumption that Mr Wright’s disqualification was effected pursuant 

to section 31(1), and then consider the impact of the applicant’s submissions. 

The Respondent’s Submission 

6. For the purposes of the respondent’s submissions, the material dates are as 

follows: 

18 July 2007  Dispute arose. 

29 August  Time, for purposes of section 28 (as agreed) expires.   

24 August  Application served on respondent. 

27 August   Application served on prescribed appointor. 

31 August   Application served on adjudicator. 

11 September  Adjudicator disqualifies himself under section 31(2). 

18 September  Time expires under section 31(6)(a). 

20 September  Second application served on all interested parties. 

7. The respondent describes the drafting of section 31(6) as “somewhat less 

than felicitous”, which I believe understates the problems created for those 

seeking to make sense of its terms.  While the correct construction of the 

sub-section could not be free from doubt, in my view it should be viewed in 

the following way.  The starting point is the number of days between the date 

on which the dispute arose and the date of the second application.  Here, that 

period is 64 days.  From that period must be deducted the time calculated by 
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reference to section 31(6)(c) as not to “count for section 28(1)”.  The parties 

agreed that the applicant should have 42 days from the date on which the 

dispute arose to serve its application.  If the resultant period is more than 42 

days, on the respondent’s submission, the application was out of time and 

must be dismissed.   

8. In my view, the words in sub-section 31(6)(c), “the date when the adjudicator 

was served with the application” are clear and unambiguous; here, that date 

was 31 August and not 27 August, 2007, the date on which it was served on 

the prescribed appointor.  The logic of the draftsman escapes me but, short 

of absurdity, that is not for an adjudicator to pursue.  The words in section 

31(6)(c), “the date when the adjudicator notifies the parties under paragraph 

(a)” cause me greater concern.  Section 31 requires an adjudicator, upon 

becoming aware that a material personal interest as defined in sub-section 

(1) disqualifies him from proceeding as adjudicator, to give written notice of 

that disqualification to the parties, with reasons.  By paragraph (6)(a), the 

parties then have 5 working days in which to authorise the adjudicator to 

proceed, despite the disqualification effected by operation of sub-section (1).  

If they do not do so, at the expiration of those 5 working days the 

adjudicator’s appointment ceases.  It is clear from those terms that the 

adjudicator’s appointment subsists until the expiration of the 5 working day 

period.  The term “disqualified” in sub-section (1) is qualified to that extent; 

the adjudicator is at that point disqualified de facto, but not de jure.  It is 

consequently anomalous that the draftsman should end the excluded period 

of time at a point prior to the cessation of the adjudicator’s appointment, but 

that appears to be what he or she has done. 

9. The alternative construction, that paragraph (c) contemplates a notice under 

sub-section 31(6)(a) cannot, in my view, be correct.  First, there is no 

reference in paragraph (a) to a requirement for a notice under that provision, 

only to a notice under sub-section (2).  Secondly, under such a construction, 

if the retiring adjudicator did not give the notice, as appears to be the case 

here, then the excluded period of time would be indefinite.  In my opinion, 

that result would be an absurdity and self-evidently not intended by the 

draftsman.  I can only speculate that the reference to “paragraph (a)” in 

paragraph (c) is a mistake on the part of draftsman or printer and that 
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“subsection (2)” was intended.  Recognition of such a possible error does not 

eliminate the anomaly of the period to be excluded omitting 5 days in which 

the first adjudicator remains in place, but it seems to me to be the most likely 

of two unsatisfactory choices. 

10. On that reading of the sub-section, the period to be excluded is 31 August to 

11 September 2007, a period of 11 days.  Take 11 days from 64 days and 

the resultant 53 days exceeds 42 days by a wide margin.  It is only if every 

material factor is viewed in favour of the applicant that the period is reduced 

to 42 days.  Thus, if the “date when the adjudicator was served” is taken to 

be 27 August and not 31 August, 2007 and the date “when the adjudicator 

notifies the parties under paragraph (a)” is taken to be 18 September, which 

was the end of the 5 day period, the excluded time would be from 27 August 

to 18 September, 2007, a period of 22 days.  When that period is deducted 

from 64 days, the resultant 42 days is just within the permitted time.  

However, neither of those two constructions is, in my view, reasonably open.  

The Applicant’s Submissions 

11. In its submissions, delivered on 10 October 2007, the applicant appears to 

have recognised the inevitability of that result.  It has now abandoned its 

previous position, to the effect that section 31, properly construed, worked in 

its favour.  It now submits that the procedures and strictures set out in section 

31 apply only where the adjudicator disqualifies himself for a reason set out 

in sub-section (1) and that was not the case here.  Alternatively, the applicant 

submits that the adjudicator’s notice of disqualification was invalid and 

ineffective; his appointment subsists still.  I will consider each of these 

submissions in turn. 

12. The applicant summarises its first argument as follows.   

“12.1 Section 31 is not a code for disqualification of adjudicators. 

12.2 That section and its peculiar procedures only apply where the 

adjudicator is disqualified for the reasons set out in s 31(1). 
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12.3 Those reasons are not exhaustive of the circumstances compelling a 

decision-maker to disqualify himself.  There are other important 

grounds for disqualification. 

12.4 In the absence of clear words, the Legislature cannot have intended to 

exclude the other important bases for disqualification. 

12.5 Where the disqualification is on the grounds in s 31(1), the procedures 

in ss 31(2)-(8) apply. 

12.6 Where the disqualification is on grounds other than those in s 31(1), 

the procedures of ss 31(2)-(8) do not apply. 

12.7 Instead, the appointment remains on foot until a replacement 

adjudicator is appointed.  This is the same as in litigation where a 

judge is disqualified. 

12.8 This approach works because the time for an adjudicator’s 

determination runs from his appointment, whereas the time for a 

respondent’s response runs from service of the application. 

12.9 There is thus no need for an applicant to reapply for adjudication 

under s 28(1) within the unrealistic time of 28 days from the 

occurrence of the payment dispute.” 

13. I accept that material personal interest in not exhaustive of the grounds on 

which an adjudicator may be disqualified.  It appears to me to be obvious that 

there are a number of other bases on which an adjudicator could and should 

be disqualified from proceeding and the authorities support that view.  It does 

not necessarily follow, as the applicant submits, that section 31 does not 

cover the field, as one would expect in a statute of this nature, on a topic 

such as this.  First, if one is attempting to determine the intention of the 

draftsman objectively, the omission of the words “under sub-section (1)” 

following “(If) an appointed adjudicator is disqualified” in sub-section (2) may 

well have been intentional in order to draw in to the section disqualifications 

other than for material personal interest.  The applicant draws a firm 

distinction between material personal interest and conflict of interest 

generally.  While I am aware of the rule of construction which precludes 
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reference to headings in the construction of statutes, since the applicant has 

raised the distinction, the heading to section 31 may nonetheless be 

impossible to ignore.  I will return to this question. 

14. It is in the logical consequences of accepting the applicant’s submission that 

it runs into difficulty.  What happens to an adjudication when the adjudicator 

is disqualified for a reason other than material personal interest?  On the 

applicant’s argument the procedures set out in sub-sections (2)-(8) do not 

apply.  The applicant thus has no right to again apply for adjudication in 

accordance with section 28(1).  In paragraph 28 of its submissions the 

applicant argues that in those circumstances the adjudicator’s appointment 

continues on foot but any determination he makes would be liable to be set 

aside; that is, in my view, the equivalent of having no adjudicator at all.  The 

applicant would be left in a position where it has an adjudicator in place who 

it cannot displace and who is incapable of making a valid determination.  The 

applicant contends that the important aspect to all this is that even though the 

adjudicator’s functions are suspended, it does not affect the validity of the 

application.   

15. That situation is clearly untenable, as is the alternative procedure set out in 

paragraph 32 of the applicant’s submissions.  The alternative procedure the 

applicant proposes ignores the fact that the prescribed appointor would be 

unable to appoint a replacement adjudicator if, as the applicant contends, the 

first person appointed was still validly in place.  If section 31 does not cover 

the field of disqualification of adjudicators, there would be a most regrettable 

lacuna in the statute.  A tribunal construing the statute must, if possible, 

attempt to avoid such a result. 

17. In my view, section 31 is intended to prescribe the consequences that follow 

where an adjudicator is required to disqualify himself from proceeding, for 

any reason.  The heading correctly describes the purport of the section and 

the draftsman intended sub-section (2) to apply to situations where “an 

appointed adjudicator is disqualified”.   

16. In any event, even if I am wrong in that conclusion, I am unable to accept that 

Mr Wright’s disqualification fell outside the purview of section 31(1).  The 

terms of Mr Pilley’s letter of 11 September 2007 to Mr Wright, referred to by 
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the applicant in paragraph 33 of its submissions, makes it very clear that the 

applicant was seeking his disqualification on the grounds of material personal 

interest and that, in the applicant’s view, such grounds existed.  It is not 

persuasive, after the event, for the applicant to suggest that the applicant’s 

solicitor was misdescribing the situation at the time and that I should view the 

circumstances now, when it no longer suits the applicant’s purposes to allege 

material personal interest, in a different light.  From the little disclosed by the 

documents referred to me on the reasons behind Mr Wright’s disqualification, 

it does appear to have been his personal connections to one of the parties 

from which the problem arose. 

17. Finally, the applicant submits that Mr Wright’s notice of disqualification of 

11 September 2007 was invalid because it failed to give reasons.  I reject that 

submission, on two alternative grounds.  First, subsection 31(2) requires a 

disqualified appointed adjudicator to do two things: first, to give written notice 

to the parties and Registrar and, secondly, to give reasons for the 

disqualification.  Mr Wright unarguably complied with the first requirement.  If 

the applicant is correct in contending that he failed to give reasons, what are 

the consequences?  The Act does not prescribe any consequence of a failure 

to give reasons for disqualification but the failure, if it occurred, was 

procedural in nature.  In my view, the notices remain valid.   

18. Secondly, I do not accept that Mr Wright failed to give reasons for his 

disqualification.  References by the applicant to authorities on the obligation 

of courts, arbitrators, and even adjudicators, to give reasons for their 

decisions on the issues before them are not, in my view, to the point here.  

Mr Wright was simply required to advise the parties as to why he was 

disqualifying himself.  He did that quite adequately; he referred to objections 

raised by one of the parties that were known to both parties and to matters 

raised in a letter the applicant had sent him on the same day.  He simply 

stated, in effect, that for the reasons raised by the applicant’s solicitor in his 

letter, if I continue as adjudicator a possible conflict of interest might arise 

and I disqualify myself from continuing.  The reasons, while succinct, are 

perfectly intelligible and understandable.  There can have been no 

misunderstanding on the part of either party or the Registrar as to why 
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Mr Wright had taken that step.  No further reasons for decision, in the judicial 

or arbitral sense, were required. 

19. For these reasons I reject the applicant’s construction of section 31 and its 

submission that the adjudicator’s notice of disqualification was ineffective.  In 

my view the second application was delivered to the respondent and IAMA 

outside the time limited by section 28(1) of the Act.  The application must, 

therefore, be dismissed pursuant to section 33(1)(a)(ii) of the Act.   

20. I dismiss the application. 

21. I make no decision pursuant to section 36(2) of the Act.  The parties must 

bear their own costs of this adjudication. 

DATED: 15 October 2007 

 

 

R K F Davis  
Adjudicator 


